Skip to content

All i oli

L’all i oli és la picada per excel·lència de la gastronomia catalana. Un clàssic dels diumenges i que es pot demanar pràcticament abans de cada dinar o sopar. El seu ingredient principal és l’all i, bàsicament, es maonesa combinada amb l’all. Tots coneixem les excel·lents propietats beneficioses que aquesta verdura ens proporciona a la salut. Amb uns pocs ingredients pots tenir una picada a l’altura del plat que vindrà després.

alioli

Hi ha moltes maneres de preparar un all i oli, des de la més artesanal fent-ho amb un murter de test fins a elaborar-lo amb una maquinària tan moderna com una Thermomix. Nosaltres, catalans, autòctons i autèntics, sempre l’hem fet a mà. Sempre és més bo.

L’únic punt que has de tenir en compte és evitar que es talli, ja que una vegada tallat, és molt difícil recuperar-lo i hauràs de començar de nou. Ànims, és més bo de fer del que sembla.

Ingredients que necessites, per a 4 persones

  • Dues dents d’all
  • Un quart de litre d’oli verge d’oliva (important)
  • 1 mica de vinagre o suc de llimona
  • Sal
  • Un ou
  • Una mica de julivert per decorar

Com fer un all i oli de campionat i fàcilment

  1. Primerament pelarem els alls i els picarem molt fins. Com més petit millor. Així lligaràn bé amb l’oli.
  2. Posem els alls tallats dins un recipient per batre i afegirem aproximadament 5 centímetres d’oli d’oliva. També afegirem l’ou.
  3. Anirem batent amb la batedora que toqui el fons. No aixequis la màquina fins que no estigui ben lligat.
  4. Anirem afegint oli molt poc a poc observant que vagi lligant bé. Si ens passem el tallarem. Cosa que no volem.
  5. Una vegada el tinguem ben lligat, farem la prova de tombar el tassó i si no llisca, ja el tenim.
  6. Podem afegir una mica de suc de llimona o vinagre per donar-li un gust més intens, però amb compte a no tallar-lo. Poc a poc.
  7. El col·locarem a un tassonet de porcelana i el decorarem amb el julivert.