Skip to content

Panellets casolans

Uns dels pastissets més típics dels països de parla catalana i aragó i que es mengen per Tots Sants. Tenen un alt contingut energètic i la seva forma és rodoneta i petits. Com a pilotetes. Solen estar recoberts de pinyons. Avui aprendràs l’autèntica recepta per fer-los a casa.

panellets

Tenen una base o textura de massapà, per tant, necessitarem sucre i ametlla als quals podrem afegir boniato o patata si ho volem enriquir. Hi ha cuiners que també hi afegeixen coco i a vegades chocolata, però aquestes coses se’ns escapen de la tradicionalitat. Es dona forma rodoneta a la massa i es rebossa dins fruits secs, sobretot pinyons. I finalment els untem amb un pinzell de clara o del vermell d’ou per a donar-los una darrera enfornada.

Aquesta recepta la’m va ensenyar el meu avi, al cel sia, un autèntic mestre en fer aquest plat dolç. La farem en base a pinyons, ametlla i coco i obtindreu uns 50 panellets si els feis de tamany correcte. No els faceu massa grans, perque és un aliment contundent i l’experiència de degustació és millor en porcions petites.

Ingredients per a fer uns 50 panellets

 • Un ou
 • 70 grams de coco rallat
 • 60 grams de pinyons
 • 250 grams de sucre
 • 250 grams d’ametlla crua mòlta
 • Ratlladura de llimona
 • 125 grams de patata bollida
 • 50 grams d’ametlles crues senceres

Com es fan els panellets catalans

 1. Farem neta la llimona i amb un ratllador ratllarem la pell. Ho mesclarem amb sucre.
 2. Traurem un bol on posarem l’atmetlla mòlta i el sucre. La podrem moldre nosaltres si tenim una trituradora potent, però no et preocupis. També en venen de mòlta.
 3. Mesclam molt bé l’ametlla mòlta i el sucre.
 4. Bollim la patata sense pelar-la, encara que també es pot encalentir al microones. Recorda embolicarla en plàstic.
 5. Pelam la patata i l’aplastam amb la forqueta.
 6. Agafem un ou i separem el blanc del vermell. Batem una mica la clara i afegim un 75% d’aquesta a la patata. Guardarem una mica de vermell per si la mescla resultant ens queda massa seca.
 7. Mesclam tot i ho afegim a l’ametlla amb el sucre.
 8. Remenem amb una espàtula durant almenys 1 minut. Ens costarà, és una mescla un poc aferradissa però amb constància ho aconseguirem.
 9. Si volem afegir el coco, dividirem la massa en dos i posarem uns 60 grams de coco a cada part. Mesclam tot i homogeneïtzam.
 10. Comencem a fer boletes, que seràn d’uns 3 centímetres. Si ens costa, podem afegir ametlla o inclús una mica de farina. Si ens queda massa seca, recordem: tenim el vermell d’ou que podrem aprofitar per aquest cas.
 11. Posem les boletes damunt la safata d’enfornar. Si volem fer alguns panellets de coco, rodam les boletes dins el coco. En canvi, si els volem fer de pinyons, els untem amb les clares d’ous i els feim rodar per dins un bol amb els pinyons. També podem fer alguns panellets d’ametlla posant un bessó d’ametlla damunt cada panellet.
 12. Per enfornar, ho farem a 155 graus amb el grill i la safata colocada a mitjan altura. La nostra intenció és que quedin doradets. Els courem 10 minuts.