Skip to content

Salsa romesco per calçots

Quan parlem de salsa romesco ens vénen inevitablement al cap els calçots. És una de les salses més conegudes i tradicionals de Tarragona i de tota Catalunya. Els seus ingredients bàsics són la tomàtiga, l’all, el pa, ametlles, pebres vermells secs i condiments varis.

salsa romescu

És una salsa que té moltes variants, tantes com cuiners. Però les diferències són molt petites d’una a altra. Alguns substitueixen les ametlles per les avellanes, alguns la fan més suau afegint més oli, d’altres afegeixen pa frit o carquinyolis -la típica galleta catalana d’ametlla- per fer-la més densa. El toc final d’all, bitxota o pebre vermell també depèn de cada cuiner.

És una salsa que té moltes variants, per tant. Alguns noms més reconeguts són: salsa romesco, la salsa xató o la salsa salvitxada.

Ingredients per fer salsa romesco (6 persones)

3 tomàtigues madures

  • Una cabeça d’alls
  • Una nyora
  • 15g d’Ametlles torrades
  • 15g d’avellanes torrades
  • Una llesca de pa torrat
  • Oli verge d’oliva
  • Vinagre
  • Pebre vermell
  • Bitxo
  • Sal

Com fer salsa romesco. Procés d’el·laboració

  1. El procés d’el·laboració comença la nit anterior. Posarem en remull les nyores tota la nit per rehidratar-les. En traurem les llavors i guardarem la pell i la carn.
  2. Escalivarem les tomàtigues i els alls. Una forma molt autèntica de fer-ho és a les flames del foc de llenya si podem. Si no tenim lloc on fer foc de llenya, podrem fer-ho al forn. Primer encalentirem el forn a 200 ºC i posarem els tomàquets i alls en safates a part. Les tomàtigues tardaran més que els alls.
  3. Una vegada escalivats, traiem la pell als tomàquets.
  4. Treim la pell als alls.
  5. Pelam les ametlles i avellanes.
  6. Torram una llesca de pa.
  7. Una vegada tots els ingredients estiguin freds, els posam en un recipient per batrels amb la batedora a velocitat mitjana. Finalment afegim una cullerada de pebre vermell, sal i una mica de bitxo per a que piqui segons el nostre gust.
  8. Batem de nou i anam provant, rectificant de sal, vinagre o bitxo.