Skip to content

Samfaina

Un dels plats més tradicionals de Catalunya – Comunitat Valenciana és la samfaina. Una paraula que deriva del llatí syphoniia (o sinfonia), es un primer o segon plat que consisteix en verdures sofregides en all picat en oli d’oliva. Entre les verdures que conté, anomenarem l’albergínia, el carabassí i algunes vegades el pebre verd o vermell.

samfaina catalana

És molt habitual menjar-la acompanyant carns o peix, que moltes vegades s’acaben cuinant amb la samfaina per adquirir el gust característic.

A altres comarques n’és habitual fer-ne coques, amb un gust molt especial.

Ingredients per a 4 persones:

  • Dues cebes
  • Quatre tomàtiques
  • 2 grans d’all
  • 2 pebres vermells
  • 2 pebres verds
  • Dues albergínies
  • Sal
  • Oli verge d’oliva

Com es fa la samfaina. Passos a seguir.

  1. Rentem tota la verdura.
  2. Pelem els pebres verds i vermells i en traiem les llavors i parts interiors que no ens interessen. Els tallem a daus.
  3. Tallem a quadadets les cebes, albergínia i carabassó. Col·locam tots els a una safata.
  4. Ratllem les tomàtigues i les guardem en un bol.
  5. Posem l’oli verge d’oliva a una paella i tirem l’all, després els daus dels pebres. Ho remenam 10 minuts. Afegim la ceba. Seguim remenant i abocant la resta de verdures. Guardarem la tomàtiga pel final.
  6. Remenem tot bé i salam. Ho tapam i ho coem vint minuts a foc baix. No ens interessa que quedi líquid, per això anirem remenant.
  7. Quan les verdures estiguin quasi confitades, aturam el foc i deixam reposar unes dues hores.